A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Етапи пошуку роботи: як знайти роботу за планом

Дата: 08.09.2019 22:56
Кількість переглядів: 921

Етапи пошуку роботи: як знайти роботу за планом Аби будь-який проект здійснився, його треба заздалегідь спланувати і діяти за планом, коректуючи його залежно від обставин, що змінюються. Пошук роботи – це ваш проект. Тому його варто розділити на певні етапи, після кожного з яких повинен бути досягнутий конкретний результат, тільки тоді можна переходити далі. Розглянемо всі етапи пошуку роботи, вказавши основні проблеми.

 

  1 етап. Збір інформації про те, що відбувається на ринку праці – Визначення своєї мети. Із самого початку необхідно чітко сформулювати і зрозуміти, який результат ви хочете отримати. Можлива складність, з якою ви можете зіткнутися, – це власна самооцінка, визначення своєї затребуваності та цінності як фахівця. – Позначення потенційних роботодавців, визначення можливих місць роботи. Складністю тут може бути отримання реальної чи прикрашеної інформації про ситуацію в деяких компаніях. – Пошук і одержання інформації про конкретні вакансії. Однак далеко не всі оголошення достовірно описують умови майбутньої роботи, прикрашаючи або замовчуючи про деталі.  

2 етап. Підготовка до пошуку роботи – Складання резюме. Ваше резюме повинне відповідати загальноприйнятим стандартам подачі інформації. Проблемним моментом тут може виявитися наявність прогалин у кар'єрі, непрофільна освіта. Для окремих вакансій інформація в резюме може не повністю відповідати вимогам, що пред'являються роботодавцем. Не старайтесь написати ідеальне резюме – пишіть по суті. – Написання супровідного листа. Важливий документ, який заочно допомагає створити найбільш привабливий образ кандидата на роботу. – Розсилка резюме потенційним роботодавцям. Це теж можна віднести ще до попереднього етапу працевлаштування, адже не гарантує потрапляння відомостей про вас за призначенням.  

3 етап. Спілкування з потенційними роботодавцями – Переговори по телефону. Ваше завдання – первинне формування бажання очної зустрічі. У свою чергу, ви можете дізнатися у потенційного роботодавця додаткову інформацію про вакансію. Проблемою на цьому етапі може виявитися як невміння або страх спілкування по телефону, так і раптовість розмови, що відбулася, адже представник компанії може зателефонувати в будь-який момент. – Явка на співбесіду. Це найсерйозніша оцінка, саме на цьому етапі найчастіше і визначається бажання роботодавця прийняти вас до себе на роботу. Однак деякі оціночні процедури (тести) можуть виявитися несподіваними для вас. Також цей етап доставляє складності для людей з комунікативними проблемами. – Переговори про умови роботи при позитивному рішенні роботодавця. Ваше завдання – одержати всю інформацію про умови, за можливістю – домовленість про найкращу винагороду, вигідні умови контракту.  

4 етап. Нове місце роботи – Прийом на роботу та оформлення документів. Плюси етапу – ви починаєте отримувати соціальні гарантії. Можливий мінус – сіра заробітна плата. – Адаптація та звикання до нового місця роботи. Найважливіше – з перших днів оцінити психологічний клімат у колективі для створення комфортного середовища, оскільки конфлікти з колегами ніколи ще не сприяли кар'єрі. Складність цього етапу – можливий недолік знань і майже завжди потрібних навичок. – Випробувальний термін. Успішне проходження його – старт до розвитку кар'єри в обраній компанії та підвищення зарплати. Намагайтеся вибудувати правильні взаємовідносини з керівництвом, оскільки багато в чому це буде визначати ваш шлях.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора