A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Касир торговельного залу

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу

1. Професія:  4211  Касир торговельного залу

2. Кваліфікація:  касир торговельного залу 2-го розряду

3. Кваліфікаційні  вимоги

Повинен знати:

порядок виконання касових операцій;

правила розрахунку із споживачами;

порядок одержання, зберігання та видавання коштів;

ознаки платоспроможності державних грошових знаків;

асортимент та роздрібні ціни на товари, що є у продажу;

правила продажу продовольчих (непродовольчих) товарів;

правила експлуатації сучасних видів ЕККА;

правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти:

перевіряти справність електронного контрольно-касового апарату, заправляти контрольну і чекову стрічки, записувати показання лічильників, переводити нумератор на нулі, встановлювати дататор;

одержувати розмінну монету в кількості, необхідній для розрахунку із споживачами, і розміщувати її в касовій шухляді;

ознайомлюватися з асортиментом наявних товарів, виробів і цінами на них;

вести розрахунки із споживачами за товари, вироби та послуги, підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чек, видавати здачу;

повертати гроші за невикористаний чек;

усувати дрібні неполадки електронного контрольно-касового обладнання;

підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку;

звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників.

 

4. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;

дотримуватися  норм технологічного процесу;

не допускати браку в роботі;

знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених  негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;

володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

5. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб

5.1. При вступі  на навчання

Повна або базова загальна середня освіта.

5.2. Після закінчення навчання

Повна або базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією Касир торговельного залу 2-го розряду; без вимог до стажу роботи.

6. Сфера професійного використання випускника

Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами(КВЕД-2010, секція – G розділ – 47.00).

7. Специфічні вимоги:

7.1 Вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства.

7.2 Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України № 256 від 29.12.1993).

7.3 Медичні обмеження.

Робочий навчальний план

 

з/п

 

 

Навчальні предмети

Кількість годин

всього

з них

на ЛПР

1

Загально-професійна підготовка

33

3

1.1

Основи галузевої економіки  та

підприємництва

7

 

1.2

Основи правових знань

7

1

1.3

Інформаційні технології

7

2

1.4

Правила дорожнього руху

6

 

1.5

Техніка пошуку роботи

6

 

2

Професійно-теоретична підготовка

128

42

2.1

Основи товарознавства продовольчих товарів

32

16

2.2

Основи бухгалтерського обліку

11

4

2.3

Організація роботи магазину

14

 

2.4

Основи товарознавства непродовольчих товарів

21

13

2.5

Техніка і механізація торговельних розрахунків

30

9

2.6

Охорона праці

20

 

3

Професійно-практична підготовка

316

 

3.1

Виробниче навчання в навчальному магазині

60

 

3.2

Виробниче навчання на торговельному підприємстві

60

 

3.3

Виробнича практика

196

 

4

Державна кваліфікаційна атестація

5

 

5

Консультації

8

 

6

Загальний обсяг навчального часу (без п.5)

482

45

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора