A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Починайте вивчати вже зараз. Які IT-професії будуть популярними найближчим часом

Дата: 30.03.2021 17:32
Кількість переглядів: 624

 

Александр Борняков  Заступник міністра цифрової трансформації

Період глобальної пандемії вплинув на ринок праці в усьому світі, у тому числі в Україні. Складний період спонукав компанії швидко пристосовуватись до змін. Як наслідок, це призвело до різких технологічних перетворень у світі ІТ. 

Розвиток нових технологій став причиною того, що деякі посади або повністю втратили свою актуальність, або вже не відповідають вимогам ринку праці. Багато професій продовжують зникати, втрачаючи актуальність, і на зміну їм приходять нові, засновані на прогресивних методиках і цифрових технологіях. 

Питанням затребуваності IT-професій задаються як абітурієнти, так і вже готові спеціалісти, які мріють працювати в IT. Адже вони хочуть здобути професію, що не втрачатиме своєї актуальності.  

Отже, на мою думку, попит на спеціалістів в IT-сфері зростатиме в геометричній прогресії в найближчому майбутньому на такі професії, як:

Data Science

Загалом, спеціаліст у data science – це людина, яка допомагає аналізувати дані, як відкриті, так і великі. На підставі цього аналізу спеціаліст будує різні моделі, розробляє інструменти для штучного інтелекту, прогнозує поведінку тих чи інших моделей.

Професія набуває неабиякої популярності, тому що дедалі більше бізнесів впроваджують data-based-підхід, тобто приймають рішення на основі даних. На додаток в Україні розвиваються відкриті дані, держава акумулює величезну кількість big data, аналіз яких може значно оптимізувати значну кількість процесів.

До того ж попит на data science зростав останніми роками, оскільки пандемія продемонструвала необхідність і широке застосування науки про дані.

Блокчейн-розробник

Блокчейн – це ще одна технологія, яка стає популярною в різних галузях. Зі збільшенням її використання також паралельно зростає і попит на кваліфікованих фахівців у цій галузі. 

В Україні зараз ви ще не знайдете багато вакансій із цим «титулом». Але інженерів і розробників, які працюють із блокчейн-технологіями і мають великий досвід у криптоіндустрії, дедалі частіше шукають стартапи. Також компанії і проєкти застосовують технологію блокчейн у розробці торгових платформ і надаючи фінансові послуги та працюючи із захищеними або відкритими даними. 

Крім того, після запуску легального ринку віртуальних активів в Україні з’являтиметься ще більше криптокомпаній, тому зовсім скоро ця професія набуде неабиякої популярності й у нас. 

Спеціаліст у галузі штучного інтелекту (ШІ, або АІ) 

У науково-фантастичних фільмах штучний інтелект (АІ, artificial intelligence) зазвичай представлено у вигляді роботів. Однак технологію АІ використовують для багатьох уже звичних для нас речей. Серед яких є алгоритми пошуку Google, Siri, соціальні мережі, автомобілі з автопілотом тощо.

У міру того, як світ стає прогресивнішим у галузі технологій, штучний інтелект також стає частиною нашого повсякденного життя. Тому й попит на спеціалістів у цій сфері зростає з кожним роком шаленими темпами. 

Спеціалісти з питань штучного інтелекту програмують комп’ютери для імітації мислення. Вони працюють над системами, які збирають інформацію, приймають рішення та діють відповідно до зібраної інформації. Технології АІ використовуються в галузі медицини, права, геології та бухгалтерському обліку.

Крім того, завдання спеціаліста з АІ також полягає в розширенні пропозицій та операцій у низці галузей. Це робить роль фахівця зі штучного інтелекту гнучкою. 

Нещодавно уряд прийняв Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, розроблену Мінцифрою. Цей документ окреслює ключові пріоритетні напрями державної політики (освіта, наука, ринок праці, економіка, правосуддя, оборона тощо), у яких технології ШІ будуть впроваджуватись першочергово. Отже, найближчим часом вакансії для таких спеціалістів з’являться і в державному секторі. 

Інтернет-речей (IoT)

Інтернет-речей (IoT, internet of things) стає невіддільною частиною нашого життя. Адже зараз важко уявити своє життя без мобільного телефону, ноутбуку чи розумного годинника. До того ж IoT масово впроваджується у «розумних» містах, цифрових домівках, гаджетах тощо та за допомогою інтернету утворює велику мережу, одночасно обмінюючись даними в режимі реального часу.

За прогнозами експертів, світовий ринок IoT з кожним роком зростатиме, а кількість девайсів буде в кілька разів більшою, ніж населення світу. Зросте й попит на кваліфікованих інженерів Інтернету речей. 

Зараз багато компаній у пошуках спеціалістів, які розуміють принципи розробки IoT на всіх етапах: взаємодія із пристроєм, протоколом, хмарою і клієнтським застосунком. 

Виктор Харьковец, руководитель по микрокредитованию департамента малого бизнеса ПУМБ:

Фахівець із кібербезпеки

Поява нових цифрових технологій створює дедалі більше загроз для інформаційної безпеки, тому спеціалісти з кібербезпеки сьогодні на вагу золота. Вони створюють і налаштовують захист інформаційного середовища компаній від крадіжки даних і злому, а також займаються розслідуванням кіберзлочинів.

Фахівці з кібербезпеки працюють у великих фінансових та IT-компаніях. Велику роль такі спеціалісти відіграють у державних органах, оборонних відомствах, де їхнє основне завдання – забезпечення національної безпеки та запобігання хакерським атакам у державній інфраструктурі.

З переходом офісів на дистанційну роботу через пандемію COVID-19 зросла кількість хакерських атак, адже домашні інтернет-мережі менш захищені. Тому на міжнародній арені країни зараз дбають про посилення кібербезпеки, а отже, професія стрімко стає затребуваною.

Упевнений, що через кілька років цей список поповниться новими професіями, про які ми раніше не чули. Але варто розуміти, що диплом хорошого вишу й успішне навчання в наш час не дають гарантії, що ви все життя працюватимете в рамках однієї професії.

Тому будьте готові змінювати вектор, впродовж усього життя вдосконалювати свої навички. Пробуйте нове, вивчайте ринок, цікавтеся сучасними технологіями і професіями. Так у вас буде достатньо розуміння, щоб зробити усвідомлений вибір професії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора