A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Поради практичного психолога щодо адаптації українців до нової хвилі пандемії

Дата: 22.03.2021 15:37
Кількість переглядів: 548

Психологічні поради щодо адаптації українців до нової хвилі пандемії

Ізольованість, невизначене майбутнє, фінансова нестабільність та відчуття небезпеки — це стан, у якому весь світ живе з моменту пандемії і до сьогоднішнього дня. Коронавірус розтрощив усі плани й примусив екстрено змінювати стиль життя. Когось позбавивши роботи і відчуття захищеності, а для когось навпаки — ставши приводом переглянути погляди на життя й налагодити стосунки з рідними.

Пандемія COVID-19 стала серйозним випробуванням не лише для українського суспільства, а й для всього людства. Під час карантину ми почали життя в зовсім нових умовах. Відбуваються зміни як на рівні психіки окремої особистості, так й на макросоціальному рівні. В умовах катаклізмів і глобальних трансформацій іноді буває складно пояснювати поведінку людини, яка, метафорично висловлюючись, зараз перетворилася із людини розумної на «людину, що сидить», з «homo sapiens» на «homo sedens». І надалі очікуються надзвичайні зміни, формуватимуться зовсім нові наукові підходи, зовсім інші засоби виробництва і засоби спілкування, оновлюватиметься стосунки і «правила цієї життєвої гри». І ці зрушення охоплюватимуть не лише матеріальну, а й насамперед духовну сферу.

Розвиток інформаційно-комунікативних технологій також великою мірою зумовлює суспільні перетворення. Наш час можна назвати ще й «віком дистанційності»: дистанційного навчання, дистанційного спілкування, дистанційних розваг. Звісно, жива бесіда, живе спілкування не можна замінити, під час онлайн-контактів зникають більшість психологічних тонкощів спілкування. Але разом з тим, онлайн-контакт займає останнім часом провідне місце серед форм міжособової взаємодії, він є адекватним сучасному етапу життя, виходячи із соціальних і природних можливостей сьогоднішнього дня.

          Ще в 60-х роках Жан Піаже передбачав, що ХХІ століття стане віком психології, психологія має стати головною наукою. І психологія, дійсно, стає не лише головною наукою, а й надзвичайно затребуваною. Всі ці соціальні зміни в першу чергу – виклик для психологів. І українська психологічна наука має на цей виклик належною мірою відгукуватися. Ми можемо спостерігати висунення психології на провідні позиції в суспільстві. Психологія надзвичайно швидко розвивається задля того, щоб надати відповіді на суспільні зміни і виклики. Затребуваність наукового інтелектуального потенціалу є індикатором кризи експертного знання. Саме наукова психологія має бути використана в перспективі для подолання тих чи інших реальних загроз людині та групі, особистості та суспільству. І якщо говорити відверто, то це один із найбільш могутніх засобів, який і висвітлює і реально може впливати на ту архітектоніку стосунків у суспільстві, яка складається.

Розвиток психологічних наук, спрямований на розвиток суспільства і особистості задля того, щоб в надзвичайних умовах, як то пандемія covid-19, відбулася трансценденція Я, вихід за межі можливого, заснований на емпатії та рефлексії, що надає можливість ніби «підняти себе вище коронавірусу». Виклики, зумовлені соціальними чи природними катаклізмами мають бути успішно переборені завдяки тому, що свідомість, усвідомлення стане головною стратегічною лінією нашої поведінки.

!SТОР – КОРОНОВІРУС!

 1) «Відкиньте негативні емоції. Мисліть раціонально».
Не піддавайтеся негативним емоціям, а включіть раціональну свою частину, будьте спокійними та розсудливими. Ознайомтеся з наявною інформацією про коронавірус та дізнайтеся все про його симптоми, профілактику, рекомендації, статистику; проаналізуйте і продумайте, що варто зробити, щоб запобігти небезпечній ситуації або мінімізувати наслідки.

2) «Не драматизуйте ситуацію». Тривога є природною реакцією організму для захисту від небезпек і небезпечних явищ. На випадок підвищеного хвилювання і тривожності складіть для себе список речей і занять, які допоможуть Вам почуватися впевнено і спокійно. 

3) «Стежте за своїм здоровям».  Пам'ятайте, що впевненіше із хвилюванням і панікою справляється міцний організм з хорошим імунітетом. Тому, висипайтеся, відпочивайте, робіть перерви у повсякденних завданнях, подбайте про повноцінне і якісне харчування.

4) «Оцініть реальність, займіться справою». Запитайте себе: «Як я себе почуваю?» Якщо все добре, це привід порадіти за себе, але ніяк не панікувати. Займіться справою! Працюйте, вчіться, читайте, розвивайтеся і частіше говоріть своїм близьким, як ви їх любите! Це покращує настрій!
 

Методи подолання панічного стану

І. Фізичний метод

          Психічне та фізичне здоров’я людини нероздільні, а регулярне виконання фізичних вправ урівноважує нервову діяльність. Дозована ходьба, оздоровчий біг, плавання, велоспорт – ідеальні засоби для зняття напруги, покращують сон і не мають вікових обмежень. Тому, постійно робіть фізичні вправи і змінюйте їх, щоб не набридали.
   Стимулюйте свою нервову систему, це розслабляє розум і тіло. Пам’ятайте, навіть якщо Ви не можете контролювати подію, яка спричинила стрес, ви все ж таки маєте деякий контроль над тим, як реагуєте на це. Виконуйте дихальні вправи.

Поведінковий метод

   Навчіться прислухатися до себе. Вміння слухати себе допомагає краще розуміти свої потреби. Віднайдіть своє хоббі. Це допомагає зменшити стрес, зняти тривожність, знизити тиск, нормалізувати частоту серцевих скорочень і рівень гормону стресу.

Розумовий метод

Ви не можете змінити стресову ситуацію, але можете змінити свою реакцію на неї. Мати кращі сподівання, зберігати почуття гумору у скрутному становищі або розглядати ситуацію як випробування Вашої віри – все це способи керування своїми емоціями і подолання найбільш тривожних ситуацій.

                                     Арттерапевтичний метод
          Малювання, ліплення, музика, фотографія, кінофільми, книги, акторська майстерність і багато такого іншого дозволяють розібратися у своїх почуттях, переживаннях і емоційних станах, створюють передумови для регуляції емоційних станів та реакцій, підвищують особистісну цінність, сприяють формуванню позитивної "Я-концепції", підвищують впевненість в собі. Бажаємо всім душевного спокою та позитивного мислення.

Будьмо здорові та щасливі, незважаючи на сьогодення, яке подає нам кожного дня нові випробування!

 

Підготувала:

     Практичний психолог                                               О.В. Чайковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора