A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Що таке дистанційне навчання?

Дата: 19.06.2019 10:28
Кількість переглядів: 1504

     Назва говорить само за себе - навчання на відстані. Це не обов'язково має на увазі сотні кілометрів між викладачем і студентом. Дистанційне навчання - це перш за все відсутність необхідності ходити в який-небудь учбовий заклад в строго наказаний розкладом час, виконувати програму курсу в установленому порядку. ДН забезпечує можливість вчитися тоді, коли Вам це зручно, в тому темпі і в такі терміни, які ви вибираєте самі. При цьому не потрібно витрачати час на дорогу. ДН на сучасному світі здійснюється за допомогою таких технологій, як Інтернет в голосовому і текстовому режимах, e-mail, телефонний і факсимільний зв'язок, відеоконференції і, звичайно ж, традиційна пересилка учбових матеріалів звичайною поштою (друкарських, аудіо, відео і електронних учбових матеріалів).

Ці технології утворюють сполучну ланку між студентом і викладачем, яких можуть розділяти тисячі кілометрів, і забезпечують можливість щоденного спілкування.
2. Як це відбувається?
    Вчитися дистанційно можна самостійно і в on-line класі. Ви маєте можливість самі вибрати, коли вчитися - вранці або увечері, взимку або весною. ви можете вибирати, чи займатися Вам удома або в одному з центрів дистанційного навчання. ДН може бути так само ефективно, як і традиційна форма навчання, особливо, якщо технології і метод навчання підібрані адекватно завданням, бажанням і можливостям студента і викладача. Особливо ефективними є спілкування між студентами і своєчасні контакти викладачів і студентів.

3. ДН - це вихід для тих, кому не вистачає часу?
    Вважається, що дистанційне навчання - це єдино можливий спосіб придбати нові знання і навики для тих, хто велику частину дня зайнятий на роботі, з дітьми або з сім'єю. Людина, "без відриву від виробництва" і не ризикуючи втратити хорошу роботу, має можливість підвищити кваліфікацію або придбати нові знання. ДН - це вихід і для тих, хто живе у віддалених районах країни. Система дистанційного навчання дозволяє набути необхідних навичок і нові знання за допомогою власного персонального комп'ютера і виходу в мережу Інтернет. Сучасні технології дозволяють дістати доступ до освіти і людей, страждаючих фізичними недугами. Тепер завдяки ДН реально вивчити будь-який предмет, не покидаючи власної квартири і навіть не встаючи з крісла.

4. Дистанційне і заочне навчання - це одне і те ж?
    Важливо знати, що дистанційне і заочне навчання - це не одне і те ж. Заочне навчання має на увазі загальний для всіх учбовий план, загальні терміни здачі контрольних і курсових робіт, складання іспитів в певні терміни. Дистанційна освіта, на відміну від заочної, має на увазі індивідуальний підхід до кожного студента. Кожен такий студент прикріпляється до викладача, завдання якого - займатися навчанням, консультувати по складних темах і питаннях, перевіряти контрольні роботи і тести, допомагати студентові готуватися до іспитів. Спілкування з вашим викладачем-куратором передбачається постійно - по телефону, через мережу Інтренет або за допомогою інших засобів зв'язку. Ще одна відмінність полягає в тому, що при дистанційному навчанні ви маєте можливість самі вибирати послідовність вивчення предметів і темп роботи. ви самі можете вирішувати, скільки часу витратити на вивчення того або іншого курсу.

5. Як можна отримати навчальну допомогу і матеріали?
    "Дистанційний" студент отримує комплект матеріалів відразу при зарахуванні на заняття. Слід зазначити, що в такий комплект входять не тільки підручники, але і тексти лекцій, практикуми, завдання для самостійної роботи на різних носіях - традиційних паперових, CD, аудіо- і відеоносіях.

6. Наскільки ефективне дистанційне навчання?
    Ефективність ДН досягається шляхом якнайповнішого і точнішого узгодження вимог і можливостей студента. Враховуються всі обмеження, з якими стикаються викладач і студент. Зазвичай, навчання проводиться з використанням декількох засобів спілкування одночасно, що дозволяє студентові одночасно з навчанням бути в курсі всіх технологічних новинок. Ефективність дистанційного навчання заснована на тому, що студенти самі відчувають необхідність подальшого навчання, а не піддаються тиску батьків, обставин, начальства і ін. Слід також відмітити, що ефект немало залежить від того, наскільки регулярно займається студент. Це пояснюється тим, що неможливо сформувати систему знань при нерівномірному учбовому навантаженні. Проте при цьому жорстка звітність - це важливий аспект системи ДН. За кожен пройдений розділ курсу студент повинен звітувати перед викладачем і поки цього не відбудеться, рухатися в навчанні далі студент не зможе.

7. Що можна віднести до найбільш очевидних плюсів дистанційного навчання?
    remВже наголошувалися позитивні сторони ДН для людей, що живуть у віддалених районах країни, а також для тих, кому по тих або інших причинах не вистачає часу на здобування освіти по традиційній схемі. До достоїнств ДН відноситься також і той факт, що студент може сам вибирати час навчання, а також самостійно визначати інтенсивність і тривалість занять. Студент ДН не прив'язаний до жорсткого розкладу. Будь-які труднощі та проблеми можуть бути вирішені у будь-який момент по електронній пошті. Можна також зв'язатися зі своїм викладачем в режимі on-line і поставити йому всі питання на тему, що цікавить вас. При системі дистанційного навчання зникає небезпека того, що оцінка буде винесена "з пристрастю".

8. Невже система ДН така ідеальна, що у неї немає мінусів? Чому ж тоді деякі відомі Вузи негативно відносяться до цього виду навчання?
    Безумовно, ситема неідеальна. Перш за все, проблематична ідентифікація студента - перевірити, хто складає іспит, поки неможливо. Проте прагнучи виправляти недоліки, учбові заклади, що практикують ДН, включають в курс і обов'язкову очну сесію, в ході якої студенти складають обов'язкові очні іспити, пред'являючи документ, підтверджуючий особу того, що здає іспит. Крім того, для організації учбових і екзаменаційних телеконференцій буває недостатньо пропускної спроможності телефонних ліній. Ще одна особливість, яка може негативно сприйматися студентами: системі ДН зникає безпосередній контакт між викладачем і студентом.

9. Хто є основними користувачами системи ДН?
    За зарубіжною статистикою, більшість ДН-студентів - це люди після 25 років, які вже працюють і хочуть поглибити свої професійні знання, не кидаючи при цьому роботу. Проте дистанційна форма навчання підходить практично всім.

10. Скільки коштує ДН?
    Слід зазначити, що в цілому програми дистанційної освіти набагато дешевші, ніж освіта по традиційній системі. Перш за все це пояснюється тим, що немає приміщень, за які треба було б платити орендну плату. Крім того, велику частину часу студенти ДН займаються самостійно, а значить, учбовий заклад знижує витрати на заробітну плату викладачам. Таким чином, дистанційне навчання за ціною дешевше, чим освіта по традиційній схемі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора