A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Як знайти час на все: ефективні техніки тайм-менеджменту

Дата: 12.11.2019 10:13
Кількість переглядів: 426

 

Завал на роботі, немає часу на хобі і на похід по лікарях, а ще необхідно організувати свято дитині і встигнути купити подарунки родичам до свят. Як нічого не забути, все встигнути і не зійти з розуму, знає дипломований психолог Анна Литвинчук.

Вашій увазі п’ять ефективних технік, як знайти час на все.

1. Правило двох хвилин

Якщо завдання займає менше двох хвилин – зробіть йього. Задумайтесь, як багато речей, які ми постійно відкладаємо, вміщаються в дві хвилини або менше. Наприклад, зовсім не складно помити кілька тарілок відразу після їжі, не чекаючи переповнення раковини. Щоденна короткострокове прибирання в будинку дозволить уникнути тривалого розгрібання завалів наприкінці тижня. Побачили нагадування про дні народження? Привітайте дзвінком або повідомленням просто зараз. Завтра не буде соромно про забутого іменинника.

2. Правило 20 хвилин

Суть цього правила полягає в тому, що не потрібно відразу зі шкіри лізти для виконання своєї мети, а можна почати приділяти цій справі лише 20 хвилин щодня. Цей проміжок часу можна перетерпіти, навіть якщо тобі не хочеться цим займатися. Це правило – прекрасний спосіб боротьби з лінню і воно чудово підвищує мотивацію!

  • Приділіть 20 хвилин у день заняттю спортом, і ви не турбуватиметься про своє здоров’я.
  • Приділіть 20 хвилин у день прибиранню свого будинку, і ви забудете про безлад.
  • Виділіть 20 хвилин у день для підвищенню концентрації, і ви не дізнаєтеся, що таке творча криза.
  • Знайдіть 20 хвилин у день, щоб вислухати чоловіка або дитину, і ви не турбуватиметесь про свої стосунки і сім’ю.
  • Приділіть 20 хвилин у день на слуханню себе і веденню особистих записів, і ви забудете про нестачу ідей.
  • Виділіть 20 хвилин у день для роботи над створенням джерел доходу, і ви не переживатитете про власний фінансовий добробут.
  • Знайдіть 20 хвилин на відпочинок, і ви забудете про втому.
  • Приділіть 20 хвилин у день читанню корисної книги, і ви легко станете експертом.

3. Правило 72 годин (три дні)

Його суть полягає в тому, що якщо у вас з’явилися будь-які плани або мрії, ви повинні почати їхнє виконання протягом 72 годин після їх появи. Це може бути навіть зовсім незначний крок, але у вашому розумінні він обов’язково повинен вести до здійснення мрії. Навіть записати – це вже крок.

4. Правило 21 дня

Якщо повторювати одну і ту ж дію протягом 21 дня, вона відкладається в підсвідомості, і ми починаємо робити її на автоматі.

21 день – це вам не якісь кілька хвилин – справа серйозніша, а значить варто все робити поступово: як і будь-яку справу, розбийте процес вироблення звички на маленькі етапи – спробуйте протриматись один день, два дні, а якщо тиждень повторювати те саме або два тижні? А там уже легше, тому що звично і комфортно. Чому 21 день? Цей період був експериментально доведений у США: двадцяти особам видали спеціальні окуляри, які перевертали всі зображення з ніг на голову і вони повинні були носити ці окуляри цілодобово. І саме на 21-й день їхній мозок адаптувався до такого стану речей і сам почав перевертати всі навколишні речі, сприймаючи таке зображення як звичайне.

Особливості: якщо зробити хоча б одну перерву, навіть якщо вона припадає на 20-й день, то звикати доведеться заново; 21 день – це тільки 1-й етап, насправді 100% звичка формується за 40 днів безперервного повторення потрібних дій; 21-й день дозволяє зрозуміти, чи дійсно вам потрібні ці навички. Якщо регулярні дії не дали результату і не приносять задоволення, тоді це просто “не ваше”.

5. Правило 10 тисяч годин

10 тисяч годин – це 5 років повного робочого дня або 10 років роботи по 3 години на день. Щоб домогтися успіху в будь-якій справі, потрібно витратити на неї 10 тисяч годин. Правило було описано Малькольмом Гладдуелом в його книзі “Генії та аутсайдери”, і його твердження полягає в тому, що будь-хто, незалежно від таланту, вміння або задатків, може стати професіоналом в будь-якій справі, витративши на її освоєння і вдосконалення 10 тисяч годин.

“Почніть з двох хвилин – з них складаються 10 тисяч годин на шляху до вашого успіху”, – радить Ганна Литвинчук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора