A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Аграрії

Дата: 19.06.2019 09:47
Кількість переглядів: 413

За останні роки професії сільськогосподарського сегменту почали втрачати свою популярність. Але експерти стверджують, що завдяки зростанню новітніх технологій у цій сфері, професія в подальшому буде розвиватися та користуватися нечуваним попитом. Інноваційні технології допоможуть краще та швидше працювати на сільськогосподарських угіддях, активно впроваджується автоматизація усіх видів робіт та обладнання безпілотного типу, робітникам будуть допомагати роботи. Таким чином, у майбутні десятиріччя будуть затребувані такі професії аграрного сегменту, як селекціонери, агрономи, спеціалісти з генної інженерії та ін.
Фахівці стверджують, що зовсім скоро професія аграрія за своєю престижністю обійде навіть юристів. На сьогоднішній день розмір заробітної плати агроінженера та технолога складає - тисяч гривень. Більшість агрокомпаній забезпечують таких працівників автомобілем та житлом. А якщо фахівець-аграрій знає ще й іноземну мову, то може розраховувати на хорошу вакансію у міжнародному агрохолдингу.


Опис професії
Аграрій – це той самий фермер, який працює у сфері сільського господарства, займається вирощуванням рослин та розведенням тварин. В більшості випадків цю професію обирають молоді люди, які виросли в селі і знають тонкощі роботи. Але професія аграрія давно вийшла за межі села і поширена по всій країні.
Сучасні аграрії можуть працювати одразу за кількома напрямками, які мають свою специфіку:
• Агрономи-генетики – займаються біотехнологіями та їх впровадженням у сільське господарство для збільшення врожайності, покращення смаку, збільшення терміну зберігання плодів, адаптуючи їх до кліматичних умов;
• Біохакери – робота з генетичним кодом організмів для їх злому та модифікації. Професія перспективна на майбутні 30-40 років;
• Оператори дронів – здійснюють аероогляд та розвідку на угіддях;
• Агроінженери – механіки, які володіють знаннями з програмування та технологій та здатні відремонтувати інноваційну техніку, провести налаштування та діагностику;
• Зоотехніки – це біологи, ветеринари та дієтологи, які створюють ідеальні умови для вирощування тварин та птиці, підбирають раціон, умови перебування та проводять профілактику захворювань, налаштовують пристрої для автоматичного годування, підтримки потрібного мікроклімату;
• Екологи сільськогосподарського профілю – займаються утилізацією відходів та відновленням ґрунту;
• Агрокібернетики – займаються автоматизацією та обслуговуванням інноваційних ферм та здійснюють контроль процесів технологічного напряму.
Перспективи працевлаштування
Аграрії можуть працювати у агрохолдингах, на підприємствах, в сільськогосподарських господарствах, які займаються вирощуванням рослин, грибів, овочевих культур, винограду, зернових та кормових культур, тваринних фермах, підприємствах з розведенням великої рогатої худоби, бджіл, риби, кроликів, птиці та ін.

Як стати аграрієм
Практично в кожному ВНЗ є спеціальності, які частково або повністю пов’язані з аграрним сектором, адже працювати аграріями можуть і економісти, і ветеринари, і механіки. Існує безліч університетів, які спрямовані лише на підготовку спеціалістів аграрного сектору, тому вибрати потрібний напрям не дуже складно.
Щоб отримати займати високу посаду та отримувати достойну заробітку плату, потрібно отримати диплом бакалавра або магістра з обраної спеціальності у одному з профільних ВНЗ. Важливо мати практичні знання, а ще краще – пройти стажування ще до закінчення навчання, щоб мати не лише теоретичні навики, а й практичні.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора