Фермер
Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу
- Професія: 6131 Фермер
- Кваліфікація: фермер 6 -го розряду
- Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
- чинне аграрне законодавство;
- сучасну технологію виробництва сільськогосподарської продукції;
- основні принципи виконання механізованих робіт у виробництві сільськогосподарської продукції;
- будову і правила експлуатації тракторів;
- призначення та принципи роботи технічних засобів для виробництва сільськогосподарської продукції;
- основи ринкової економіки;
- ціни та ціноутворення;
- попит на продукцію та вимоги споживачів до якості продукції;
- чинні державні стандарти;
- оплату праці;
- правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту;
- правила охорони навколишнього середовища.
Повинен уміти:
- здійснювати виробничу та комерційну діяльність у фермерському господарстві;
- впроваджувати передові технології виробництва сільськогосподарської продукції;
- проводити роботу, спрямовану на зростання продуктивності господарства;
- раціонально використовувати землю, сільськогосподарські машини, знаряддя, механізми та інші засоби господарювання;
- додержуватися норм чинного земельного законодавства, вимог державних стандартів до якості продукції;
- додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
4. Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватися норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати інформаційні технології в обсязі, які є необхідними для виконання професійних обов’язків;
- володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
5. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб
5.1 При підвищенні кваліфікації.
Повна загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта; освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за технологічно суміжними сільськогосподарськими професіями 4-го або 5-го розрядів; стаж роботи не менше 1 року.
5.2 Після закінчення навчання.
Професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією фермер 6-го розряду; без вимог до стажу роботи.
6. Сфера професійного використання випускника
-
Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство.
- Сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг.
- Змішане сільське господарство, яке включає діяльність сільськогосподарських одиниць, які поєднують рослинництво і тваринництво без визначення спеціалізації (КВЕД – 2010-2016, секція – А, розділ – 01, група – 01.5, клас – 01.50).
7. Специфічні вимоги
7.1. Вік: прийняття на роботу після закінчення строку навчання здійснюється відповідно до законодавства.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України № 256 від 29.12.1993).
7.3. Медичні обмеження.
Робочий навчальний план
№ з/п |
Навчальні предмети |
Кількість годин |
|
усього |
з них на лабораторно-практичні роботи |
||
1 |
Загальнопрофесійна підготовка |
95 |
32 |
1.1 |
Інформаційні технології |
15 |
12 |
1.2 |
Основи правових знань |
30 |
|
1.3 |
Основи галузевої економіки та підприємництва |
45 |
20 |
1.4 |
Резерв часу |
5 |
|
2 |
Професійно-теоретична підготовка |
225 |
100 |
2.1 |
Технології виробництва, зберігання й переробки сільськогосподарської продукції у фермерському господарстві |
90 |
36 |
2.2 |
Механізація виробництва, зберігання й переробки сільськогосподарської продукції у фермерському господарстві |
105 |
64
|
2.3 |
Охорона праці |
15 |
|
2.4 |
Екологічна безпека в сільськогосподарському виробництві |
15 |
|
3 |
Професійно-практична підготовка |
492 |
|
3.1 |
Виробниче навчання |
180 |
|
3.2 |
Виробнича практика |
312 |
|
4 |
Консультації |
30 |
|
5 |
Державна кваліфікаційна атестація |
8 |
|
6 |
Загальний обсяг навчального часу (без п.4) |
820 |
132 |