A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Як не панікувати під час війни ?

Дата: 28.06.2023 11:05
Кількість переглядів: 236

Як не панікувати під час війни ?

        Дії агресора - це вивести українців з рівноваги. Створити ситуацію крайньої руйнації здорового глузду та психологічної стійкості. Піддатися паніці - це найгірше, що можна зараз зробити.

       У нинішній ситуації надзвичайно важливо зберігати спокій, не панікувати й акумулювати свої сили для підтримки родини та країни. Це вкрай складно в обставинах, що наразі відбуваються.
                           Швидкі дії, як вплинути на спокій:

  • Нервова система влаштована так: коли небезпечно тілу, усі знання не засвоюються. Тож перше, що треба зробити, — повернути безпеку своєму тілу. Якщо поруч із вами дитина, обійміть її і скажіть: “Я з тобою”. Якщо її рухи пришвидшені, треба говорити повільно, тихо й бути на рівні очей дитини.
  • Безпека для людей — це про режим дня, рутину. Робіть, усе, що ви запланували, якщо це можливо. Наприклад, піти в душ, поприбирати, поїсти, приготувати їжу.
  • Пам’ятайте, що треба пити воду. Коли симпатична система активна, у нас пересихає в роті. Якщо не хочете пити, хоча б змочіть губи чи пополощіть рот.
  • Треба їсти чи принаймні жувати. Коли ми жуємо, нервова система виходить зі стану паніки. Носіть із собою жуйки, цукерки. Ідеально, щоби було щось із вираженим смаком, аби повернути себе в стан мінімального спокою.
  • Візьміть у ліву руку якийсь предмет, який можете проконтролювати. Коли ми беремо щось у ліву руку, то, фактично, беремо під контроль усе, що відбувається в правій півкулі мозку. Усі тривожні думки й образи — це зокрема робота правої півкулі.
  • Аби ми були в безпеці, маємо ввести нові правила нашого часу. Наприклад, не підходьте до вікон, натомість наближайтеся до так званої несучої стіни.
  • Сконтактуйте із сусідами, щоби відчувати, що поряд є підтримка. Якщо є можливість зібратися кількома сім’ями чи класом десь у безпечному просторі, це буде чудово. Так ви зможете влаштувати “колективну безпеку”.
  • Підтримуйте свої емоції. Дайте собі можливість проявити емоції, які відчуваєте. Якщо важливо плакати чи злитися, так і робіть.

 

Кілька порад для самодопомоги:
1. Звернення до контролю розумом.

Придумайте кілька варіантів розвитку подій в разі повної небезпеки, що першочергово слід робити.
2. Не позбавляйте себе речей, які приносять задоволення.

Відволічіться на розмову з дитиною, посмійтеся, з гумором обговоріть ворога, випийте каву.
3. Фізичні вправи та навантаження.

Походіть на свіжому повітрі, зробіть якусь добру справу і т.д.
4. Дозуйте отриману інформацію через ЗМІ.

Дотримуйтесь одного каналу зв'язку, робіть паузи між переглядами новин, переключайтеся на іншу інформацію.
5. Головне - не залишайтесь одні сам на сам з переживаннями, які Вас захоплюють.

Об'єднуйтесь родинами, колами знайомих, зідзвонюйтесь з рідними, колегами, друзями. Не залишайтесь одні, будьте в команді.
   Все буде добре. З нами правда - з нами Бог. Перемога за нами. Слава Україні!
  

 

З повагою,

практичний психолог                                Оксана Чайковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора