A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

ОПЛІЧ Львівське регіональне партнерство зайнятості

Дата: 29.11.2023 09:22
Кількість переглядів: 232

ОПЛІЧ Львівське регіональне партнерство зайнятості

 Ініціативу Львівського регіонального партнерства "ОПЛІЧ" з проведення короткотермінових курсів перекваліфікації для жителів Львівщини презентували у Центрі кар'єри Вищого професійного училища № 20 у Львові.

У навчальному закладі відбулась бізнес - зустріч "Співпраця з роботодавцями: нові механізми підготовки кваліфікованих робітників". У заході взяли участь роботодавці машинобудівного напрямку, представники органів влади, закладів профтеосвіти.

Асистентка Проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», експертка з питань фінансів та оподаткування, залучення фінансів для бізнесу Ганна Костюк надала інформацію про реалізацію Проєкту на Львівщині.

Зокрема, розповіла про підтримку малого та середнього підприємництва, проведений Конкурс серед релокованих та місцевих малих і середніх бізнесів на отримання грантової підтримки. 240 тисяч доларів США надано 25 - ти переможцям, з них 10 релокованих бізнесів та 16 місцевих.

Сприяння працевлаштуванню та самозайнятості. 125 осіб пройшли курс ”Розпочни і вдосконалюй свій бізнес”, з них 27 переможців отримали грантову підтримку до 3000 доларів США для створення та ведення бізнесу.

Проведене дослідження ринку праці Львівської області “Аналіз розривів у навичках і потреб бізнесу у робочій силі”.

На завершальному етапі робота з впровадження цифрових інструментів для підтримки бізнесу.

Також, на зустрічі представлено для роботодавців короткострокові безоплатні курси перекваліфікації для жителів Львівщини. Реєстрація на курси триває до 11 грудня 2023р.

Курси буде організовано на базі закладів професійної, професійно-технічної освіти та Львівського Центру ПТО Державної Служби Зайнятості.

Всім охочим мешканцям Львівщини пропонується пройти один з таких типів професійних курсів та отримати актуальні навички:

 адміністратор - організація роботи з персоналом та обслуговування відвідувачів на підприємствах ресторанного та готельного сервісу - ДНЧ “Львівське вище професійне училище торгівлі та сфери послуг”, тривалість курсу - 15 робочих днів;

оператор верстатів з числовим програмним керуванням (металообробка) - Вище Професійне училище №20, тривалість курсу - 2 місяці;

помічник кухаря у закладах готельно-ресторанного бізнесу (технологія приготування холодних страв та закусок) - Бориславський професійний ліцей, тривалість курсу - 1 місяць;

швачка-дизайнер - технологія виготовлення та художнього оздоблення одягу та матеріалів інтер'єрного призначення на сучасних видах швейного обладнання - Львівський Центр ПТО Державної Служби Зайнятості, тривалість курсу - 1 місяць.

До участі в курсах заохочуються насамперед: внутрішньо-переміщені особи, жителі Львівщини, яким складно знайти роботу, родини військовослужбовців, молодь до 25 років, жінки 45+.

Зареєструватись на курси можна за посиланням: https://forms.gle/BtbPFTBc9E9DUM61Aулась

"Така співпраця - можливість навчального закладу популяризувати професії, яких ми навчаємо. Ми маємо досвід проведення короткотермінових курсів,- зазначила Світлана Василина, директорка ВПУ №20 м. Львова.- Навчальна програма "Оператор верстатів з числовим програмним керуванням" складається з 30% - теорії, 70 % - практики. Практичні навики слухачі будуть здобувати безпосередньо на виробництві. Роботодавці йдуть на контакт. Співпраця дасть можливість підготувати тих працівників, яких вони потребують."

"Ми направили двох працівників підприємства на курс "Оператор верстатів з числовим програмним керуванням". Після завершення навчання вони отримають міжнародний сертифікат. Це також підвищить самооцінку працівників, вони здобудуть додаткову кваліфікацію, а підприємство необхідних фахівців"- розповів Ігор Стахіра, заступник директора ТОВ "НВП ІМВО"

Під час зустрічі "Співпраця з роботодавцями: нові механізми підготовки кваліфікованих робітників" учасники обговорили також виклики сучасності для професійної освіти. Профтехосвіта Львівщини

" Ринок Львівщини до війни був зорієнтований на сферу послуг, розвиток готельно - ресторанного бізнесу, - сказав у своєму виступі Володимир Бобко, директор Навчально - методичного центру професійно - технічної освіти у Львівській області.- Вимоги ринку праці стрімко змінюються. Зросли замовлення для військово - промислового комплексу. На жаль, до певних професій залишились стереотипи і у дітей, і у батьків. Їх необхідно побороти."

Дуальна освіта працює близько 4 років, 28 закладів профтехосвіти мають цю форму навчання. Теорію учні опановують у навчальному закладі, а практичне навчання проходить на виробництві. Підприємці мають можливість залучати учнів у виробничий процес.

 Соціальне партнерство дуже важливе для підготовки конкурентноздатного спеціаліста. "Здобуття фаху потребує часу. Це треба робити в умовах виробництва. Перші паростки - дуальна освіта. Нічого не буде, якщо це освіта подарована. Щоб додати вартості, освіта повинна бути цінністю. Молода людина повинна бачити перспективу. Цю цінність формує навчальний заклад з роботодавцем. Далі контракт, розподіл зарплати сьогоднішньої і майбутньої. Я готовий вкладати в людей. Це мої люди, моя країна",- поділився своїм баченням співпраці з закладами профтехосвіти Андрій Андрущишин, директор ТзОВ " Металворкшоп".

Олег Рісний, директор Львівськоі філії Львівського обласного центру зайнятості зазначив що на ринку праці м. Львова є 6, 5 тисяч вакансій. 2/3 з них для фахівців робітничих професій.

Також розповів про ваучери на навчання для дорослого населення ( 130 професій), компенсаційні програми для підтримки і розвитку бізнесу, програму " єРобота".

Підписано меморандум про співпрацю між Вищим професійним училищем № 20 і Львівською філією Львівський обласний центр зайнятості

Виконавчий партнер Проєкту ГО Центр "Жіночі перспективи"

 В межах Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини, за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора