A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Дистанційне навчання – перспективний напрям сучасної освіти

Дата: 24.12.2020 18:14
Кількість переглядів: 925

В умовах реформування освіти та стрімкого розвитку інформаційних технологій надзвичайно актуальною стає проблема впровадження дистанційного навчання, яке завдяки такому глобальному явищу як Інтернет, охоплює широкі верстви населення та стає важливим фактором розвитку. Особливого значення модернізація системи освіти в сфері дистанційного навчання набуває в Україні і, зокрема, в системі професійної (професійно-технічної) області.

          Дистанційна освіта − це можливість навчатися та отримувати необхідні знання віддалено в будь-який зручний час. Хоча дуже часто за поняттям «дистанційна освіта» в навчальних закладах приховується звичайна заочна форма навчання. Чим же відрізняється дистанційна освіта від інших видів отримання знань і професії? Насамперед, дистанційна освіта (ДО) − це відкрита система навчання, що передбачає спілкування між викладачем і студентом за допомогою сучасних ІКТ. Така форма навчання дає свободу вибору місця, часу та темпу навчання.

        Зустрічаються наступні моделі дистанційного навчання:

  • Навчання по типу екстернату.
  • Навчання засноване на співробітництві декількох учбових закладів.
  • Навчання в спеціалізованих учбових закладах.
  • Автономні навчальні системи.
  • Неформальне, інтегроване дистанційне навчання на основі мультимедійних програм.

         Дистанційно в Україні можуть навчатися громадяни, які мають середню, професійну, вищу освіту, а також ті, що мають можливість виконувати дистанційно необхідні завдання за допомогою освітніх технологій. Процес навчання побудований на використанні різних комунікаційних засобів. По закінченню такого навчання, слухачі курсів отримують відповідні сертифікати.

           Регулюють права та обов'язки учасників навчального процесу в Україні при впровадженні дистанційного навчання нормативні документи:


Приклади платформ дистанційного навчання на базі навчальних закладів:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора