A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Організація роботи з охорони праці у Львівському центрі ПТО ДСЗ

Дата: 21.01.2021 12:51
Кількість переглядів: 412

У Львівському центрі ПТО ДСЗ  в центрі уваги знаходиться робота направлена на забезпечення здорових та безпечних умов навчального процесу.

Наказом „Про організацію роботи з охорони праці” визначено відповідальних осіб з питань охорони праці у всіх структурних підрозділах Центру.

Призначено відповідальні особи: за проведення інструктажів з охорони праці; за безпечну організацію навчального процесу, створення здорових і безпечних умов праці в навчальних кабінетах, виробничих майстернях, лабораторіях, дотримання правил охорони праці, норм виробничої, пожежної та санітарної безпеки; за безпечну експлуатацію виробничого, енергетичного, вентиляційного обладнання, машин, механізмів, котлів, бойлерів та посудин, що працюють під тиском, за електрогосподарство; за дотримання норм переміщення вантажів, правильність складування і збереження матеріальних цінностей, санітарно-гігієнічного стану побутових і допоміжних приміщень; за дотримання норм безпечної експлуатації автотранспорту, проходження планових технічних оглядів, ремонтів, медоглядів водіїв, проведення інструктажів з безпеки руху; за пожежну безпеку будівель, приміщень та споруд.

На початку навчального курсу з усіма слухачами проводяться вступні інструктажі з охорони праці. Ці інструктажі реєструються в журналах виробничого та теоретичного навчання. Перед початком виробничого навчання зі слухачами проводяться інструктажі з охорони праці відповідно до кожної теми.

Щороку посадові особи Центру проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці та пожежної безпеки та отримують відповідні посвідчення, з іншими працівниками проводиться навчання та перевірка знань за місцем праці.

Кабінет „Охорони праці” в Центрі забезпечений законодавчими та нормативними актами з охорони праці, плакатами, стендами, підручниками, довідковою літературою. Центр забезпечений аптечками, спецодягом, засобами пожежогасіння, індивідуальними засобами відповідно до нормативних вимог.

Наказом по Центру призначені відповідальні особи за пожежну безпеку. Щороку проводяться заміри опору ізоляції проводів, кабелів, електричних машин, апаратів, опору заземлення обладнання.

За звітний  рік під час навчального процесу і виробничої практики випадків травматизму серед слухачів не було. Серед працівників Центру у звітному році було два випадки невиробничого травматизму, щодо яких комісією Центру було проведено розслідування зі складанням відповідних актів.

Особливим викликом для керівництва Центру та служби охорони праці у 2020 році була організація безпечної роботи працівників та слухачів Центру  в умовах  поширення коронавірусу COVID-19.

У зв’язку із встановленням із 12 березня 2020р. на всій території України карантину в Центрі було запроваджено особливий режим роботи з максимальним використанням технологій дистанційного навчання, наданням працівникам щорічних основних та додаткових відпусток. Було проведено роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів захворювання.

Наказом по Львівському центру ПТО ДСЗ були затверджені заходи з профілактики захворювання на коронавірус COVID-19, якими було зокрема встановлено обмеження відряджень, здійснення контролю температури безконтактним термометром усім працюючим та відвідувачам під час входу на територію навчального закладу, проведення нарад та робочих зустрічей з використанням електронних засобів зв’язку та онлайн-конференцій, введення маскового режиму та проведення санітарно-гігієнічних заходів.

Службою охорони праці розроблено та затверджено інструкцію з профілактики захворювання на коронавірус COVID-19 у Львівському центрі ПТО ДСЗ. На основі цієї інструкції та інших інформаційних матеріалів інженером з охорони праці проводяться позапланові інструктажі з працівниками Центру та розширені вступні інструктажі зі слухачами щодо правил поведінки в Центрі в умовах поширення  коронавірусу COVID-19.

Для реалізації профілактичних заходів придбано безконтактний термометр, яким працівник охорони здійснює температурний контроль працівників та слухачів з відміткою результатів у списках навчальних груп. Систематично закуповуються дезінфікуючі засоби та маски. Придбано бактерицидний опромінювач для кварцування приміщень, кабінетів, майстерень, навчальних класів.

Слухачі, які проходили навчання за спеціальностями оператор котельні, електрогазозварник, монтажник санітарно-технічних систем, тракторист, водій тролейбуса, водій трамвая, а також перукарі, візажисти, манікюрниці забезпечувалися спецодягом та засобами індивідуального захисту відповідно до нормативних вимог.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора