A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Успіхи наших випускників

Дата: 03.05.2019 12:46
Кількість переглядів: 603

Як я став підприємцем: думками ділиться 29-річний львів’янин

Ще зовсім недавно Олег Голойда, як і більшість працездатних людей, був найманим працівником і справно ніс службу у лавах поліції, а нині він – успішний підприємець, власник невеликої продуктової крамнички. Чоловік ось уже майже рік займається улюбленою справою і ніскілечки не жалкує, що зважився на цей крок.

«Я працював на державній роботі, але потрапив під скорочення і зареєструвався в Самбірському міськрайонному центрі зайнятості як безробітний, – каже підприємець. – Тоді ж і почав думати про бізнес. Ідею підтримали мої та дружинині батьки. Став шукати інформацію, цікавитися, де здобути фінансову підтримку, і якось натрапив в інтернеті на статтю про експеримент «Рука допомоги». А пізніше, коли я почав відвідувати тренінги про започаткування власної справи, організовані центром зайнятості, то більш детально довідався про умови проекту».

До слова, програма покликана вивести зі стану бідності осіб з числа малозабезпечених членів родин і вимушених переселенців шляхом надання їм безвідсоткової фінансової допомоги для закупівлю обладнання і матеріалів, необхідних для відкриття бізнесу.

«У Львові я впродовж місяця за скеруванням центру зайнятості ходив на курси, де вивчав основи підприємництва, – каже пан Олег. – Ми озвучували свої бізнес-ідеї, обговорювали, хто чим хоче зайнятися і що для цього потрібно. Там нам розповідали, як правильно вести бізнес, які книги на цю тему читати, як це відбувається в Німеччині, яка підтримка держави в Європі. Почув багато корисної інформації. Попри це писав свій бізнес-план. А тоді його захистив перед комісією у Львові».

Як каже підприємець, великі кошти довелося витратити на закупівлю товару, ремонту приміщення, сплату комунальних послуг і податків, тож на обладнання грошей уже не вистачало. У нагоді став проект «Рука допомоги».

«Завдяки цій програмі я придбав три холодильники: для молочних продуктів, ковбас і кондитерських виробів, а також невеличку морозильну камеру, – каже співрозмовник. – На це мені виділили 60 тисяч гривень кредиту, розрахованого на три роки. І якщо за цей час я сплачу податків на 50 тисяч, то змушений буду повернути лише 10 тисяч, а якщо на всю суму, то вже нічого не віддаватиму».

Щоправда, кошти за проектом «Рука допомоги» на руки видавали, вони були перераховані безпосередньо в магазин, який продав підприємцеві обладнання українського виробника.

«Мені довелося лишень знайти постачальника, у якого можна придбати потрібні установки по перерахунку та подати для оплати належно оформлений рахунок. А згодом холодильне обладнання потрапило у мій магазин».

Із того часу пан Олег створив одне нове робоче місце для продавця, а в майбутньому планує оформити на роботу ще одного працівника.

За словами молодого підприємця, тепер його бізнес приносить стабільні доходи, а власник крамниці має змогу самостійно приймати рішення та планувати свій час.

«Завжди найкраще працювати на себе, а особливо тоді, коли держава сприяє у цьому», – підсумував Юрій Голойда.

Відділ інформаційної роботи Львівського ОЦЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора