A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Малюнок – дзеркало особистості

Дата: 18.09.2019 10:23
Кількість переглядів: 8273

Малюнок – дзеркало особистості

На всій діяльності людини лежить відбиток його особистості, і найбільшою мірою її особливості проявляються саме у творчості. Розглядаючи картини на виставці або в картинній галереї, ми бачимо не тільки твір мистецтва, а й внутрішній світ його творця, намагаємося зрозуміти, що ж саме спонукало автора до написання того чи іншого полотна.

Малюнок є не чим іншим, як відображенням думок, почуттів, світосприйняття і характеру людини, він служить засобом проникнення в духовний простір людини.

Психологічний аналіз особистості людини по його малюнках як метод професійної психології виник на початку XX століття. Тоді з’явилися перші тести, метою яких була діагностика різних аспектів особистості за малюнками людини.

В наш час у психологів не виникає жодних сумнівів у тому, яке велике значення має малюнок у психології, адже саме малюнок є найважливішим джерелом знань про психіку людини.

Психологічна «розшифровка» малюнка дає якісне уявлення про особистість дорослої людини, «підробити» або передбачити результат практично неможливо, адже діагностика та інтерпретація малюнка – складний і багаторівневий процес, в чомусь схожий з визначенням характеру у почерку людини.

Про що розповість малюнок?

Доктор психологічних наук, професор Олена Потьомкіна в період з 1985 по 1995 роки провела масштабне психологічне дослідження. Це аналіз і інтерпретація більше 100 000 малюнків, які були зроблені людьми різного віку і сфер діяльності, що знаходилися при цьому в різних життєвих обставин і психічних станах.

Таким чином, професору вдалося скласти загальну модель аналізу малюнка, за допомогою якої стає можлива якісна діагностика та інтерпретація особливостей психології людини, визначення його характеру по малюнку.

У таблиці представлені загальні ознаки, за якими можна визначити окремі особливості особистості.

 

 

 

 

 

Загальна модель аналізу малюнка

Особливості малюнка

Особливості особистості

-Загальний вид-пропорції-колір-розміри
-Розташування на сторінці
-Склад ліній
-Побудова композиції
-Спосіб малювання
-Наявність штрихування
-Сила натиску
-Зміст зображення
-Ступінь його осмисленості

-Самооцінка і загальна спрямованість особистості
-Ступінь інтелектуального розвитку
-Особливості темпераменту
-Емоційний стан
-Розвиток уяви і фантазії
-Особливості мотивації
-Особливості міжособистісних

Психологічна діагностика з допомогою малюнка в психології називається проективної діагностики. Така назва пояснюється тим, що в психології малюнок є індивідуальною проекцією внутрішнього світу людини, його характеру й особистісних особливостей. Тести з малюнками людини психологія називає проективними тестами або методиками, вони мають ключове значення серед інших методик.

 

 

Існує багато цікавих проективних методик, як, наприклад, «Малюнок сім’ї» або тест «Неіснуюче тварина», які багато що можуть розповісти про характер творця малюнка.

Про що ж конкретно говорять малюнки людини?

Ви дізнаєтеся про це на прикладі інтерпретації проективної методики «Автопортрет».

Безумовно, якісна діагностика повинна здійснюватися професійним психологом з використанням широкого діапазону різних методів, але ж ми з вами знаємо, як цікаво буває самостійно «продіагностувати» себе і своїх близьких, дізнатися про себе та інших щось нове і цікаве. На просторах інтернету можна знайти безліч різних тестів, але чи впевнені ви в їх справжності та ефективності?

Саме тому вашій увазі пропонується повний опис професійної проективної методики «Автопортрет» в адаптації американського дослідника    Р. Бернса з доповненнями Е. Потьомкіної.

Напишіть свій автопортрет

Завдання тесту досить просте і звучить так:
«Візьміть простий олівець або ручку, аркуш паперу,  і намалюйте на папері самого себе одного, а можливо з сім’єю або колегами. Ваші художні здібності не мають значення».

Інтерпретація за елементами малюнка:

Голова

Велика голова говорить про великі інтелектуальні претензії людини або навпаки, про невдоволення розвитком інтелекту. Маленька голова говорить про неадекватність суджень щодо своїх інтелектуальних або соціальних можливостей.

Очі

Великі очі характеризують підозрілість, а також сильну залежність від громадської думки. Маленькі або закриті очі говорять про підвищеної зосередженості на своїй особистості або закритість людини.

Вуха і ніс

Збільшені вуха говорять про високої чутливості до критики. Якщо ніс виділений як видатний акцент зовнішності, це говорить сексуальних проблемах. Сильно виділені ніздрі є свідченням агресії.

Рот

Виділений рот може свідчити про проблеми з мовленням. Якщо рот не намальований взагалі, то це означає негативний психічний стан, можливо, депресію, або просто млявість в спілкуванні.

Руки

Є символом контакту людини з суспільством і світом в цілому. Скуті руки говорять про жорсткості, замкнутості, підвищені вимоги до себе. Мляво-опущені руки говорять про загальну неефективність людини. Слабкі, тендітні руки припускають невпевненість у собі. Довгі і сильні руки навпаки, говорять про силу і амбітності. Дуже короткі руки є свідченням почуття неадекватності.

Ноги

Великі ноги означають потребу в безпеці. Чим довші ноги, тим більше виражене бажання бути незалежним. Відсутність ніг передбачає нестабільність, відчуття порожнечі, відсутності життєвого фундаменту.

 

Інтерпретація за типом зображення:

  • Схематичне зображення. Зображення у вигляді загальних деталей та схем належить людям інтелектуального складу, «мислителів», для яких найбільш важливу роль відіграють загальні відомості про різні явища.
  • Реалістичне зображення. Це детальний промальовування зовнішності, характерне для людини педантичного, схильного до глибокого аналізу і постійним уточненням.
  • Зображення-метафора. Людина малює себе не людиною, а якимось предметом, істоти або явища, наприклад, тварини, дощу, гуртки, персонажа фільму або книги. Це говорить про розвинену креативності, художньому складі, розвиненої уяви та творчих здібностях. Така людина володіє хорошим почуттям гумору.
  • Портрет в інтер’єрі. Людина малює себе на тлі пейзажу, в певних обставинах. оточеним різними предметами. Це говорить про екстраверсію, про бажання перебувати в оточенні інших людей.
  • Емоційний портрет. Зображення себе в якомусь емоційному стані. Це говорить про високу емоційність і чутливість, про схильність до глибокої саморефлексії. Часто людина малює протилежну емоцію: він сумує, але зображує себе з посмішкою на обличчі.
  • Зображення портрета зі спини. Замість обличчя людина малює потилицю, що говорить про внутрішню суперечність, про бажання продемонструвати свою індивідуальність. Це також може свідчити про небажання зображати деякі деталі, наприклад, особа.
  • Естетичне зображення. Властиво людям з розвинутими художніми здібностями і естетичним смаком.

Практичний психолог                                                 О.В. Чайковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора