A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Львівський центр
професійно-технічної освіти
державної служби зайнятості

Стартап-проєкти та підтримка бізнесу: на програму конкурентноспроможності скерували 18 млн грн

Дата: 22.02.2021 10:20
Кількість переглядів: 504

 

18 лютого 2021р, Новини. Департамент економічної політики, Прес-служба ОДА

Підтримати місцевих підприємців та залучити інвестиції на Львівщину – одні з цілей Програми підвищення конкурентоспроможності Львівської області. Її сьогодні, 18 лютого, затвердили на сесії Львівської обласної ради.

Реалізовуватимуть Програму упродовж 2021 – 2025 років. Так, Програма визначає майже десяток пріоритетних завдань щодо інвестиційного розвитку, підтримки малого та середнього бізнесу, інноваційного розвитку, інституціональної та аналітичної підтримки регіональної політики. Її завданням є забезпечення високого рівня економічного розвитку та конкурентоспроможності Львівської області.

Серед завдань, які передбачають підтримку бізнесу, насамперед - здешевлення кредитів для представників малого бізнесу Львівської області, підтримка підприємницької ініціативи учасників АТО (ООС), додаткове відшкодування відсотків за кредитами отриманих за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» для малих підприємств під час карантинних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також надання інноваційних, маркетингових ваучерів та ваучерів на консалтингові послуги.

Так, до прикладу в межах програми підприємці можуть отримати відшкодування відсотків за кредитами, які вони беруть для розвитку свого бізнесу. Це може бути придбання устаткування, обладнання, модернізація технологічного процесу виробництва, розробка нових видів продукції тощо. Важливим є те, що підтримка передбачена саме для малого бізнесу.

«Основною проблемою розвитку малого та середнього бізнесу у Львівській області залишається обмежений доступ до кредитних коштів, через високі кредитні ставки фінансово-кредитних установ України. Мета даного завдання здешевити кредити для представників малого бізнесу Львівської області», - пояснили у департаменті економічної політики.

Зокрема, цьогоріч для відшкодування за кредитами у проєкт програми заклали фінансовий ресурс, який би дозволив підтримати майже сотню малих підприємців.

Програма передбачає і підтримку підприємницької ініціативи учасників АТО (ООС). Тут підприємці, які мають статус учасника АТО, можуть отримати компенсацію частини відсотків за кредитами, а також разову грошову виплату на реалізацію стартап-проєкту на придбання устаткування, обладнання, інших засобів виробничого призначення. На цю потребу у програмі передбачили 500 тис грн.

Серед завдань, які вже реалізовувались в межах програми у попередні роки, та заплановані на цей рік – ваучерна підтримка бізнесу. Це надання інноваційних, маркетингових ваучерів та ваучерів на консалтингові послуги – права на безповоротну фінансову допомогу для суб’єктів малого підприємництва - юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. До цього ваучерна підтримка реалізовувалась за кошти державного бюджету України в рамках проекту секторальної підтримки ЄС «Інструменти розвитку бізнесу» (2018-2020 роки). Оскільки проект завершився, цьогоріч ваучерну підтримку планують надати за кошти обласного бюджету.

«Дуже часто підприємці не мають достатньо коштів для отримання якісних маркетингових, консалтингових послуг, а також для впровадження інновацій, що знижує їхню конкурентоздатність, не дозволяє правильно побудувати організаційну структуру власного бізнесу та правильно обрати маркетингову стратегію, шукати ринки збуту для своїх товарів та послуг. Всі ці фактори не дозволяють масштабувати власний бізнес мікро-, малим підприємцям», - розповіли у департаменті.

У 2019 році 20 підприємців отримали допомогу шляхом надання ваучерної підтримки, у 2020 – понад 30. Цьогоріч ж планують надати пів сотні ваучерів. На це в програмі передбачили 2,5 млн грн.

Серед нових завдань програми - додаткове відшкодування відсотків за кредитами отриманих за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» для малих підприємств під час карантинних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19. Це дозволить додатково компенсувати відсотки за кредитами до ставки 0% протягом одного року на реалізацію інвестиційних проектів та поповнення обігових коштів. Також - підтримка стартап-проєктів підприємців початківців.

«Інновації – ключовий пункт для економічного зростання та збільшення продуктивності, тому одне з основних завдань програми – підтримати перспективні стартап-проекти Львівської області, молодих підприємців на всіх етапах розвитку: від розробки ідеї до її комерціалізації»,- пояснили у департаменті.

Відтак, надати фінансову допомогу планують для реалізації 25 стартап проектів упродовж 2021 року. Серед нових завдань програми також - підтримка проєктів регіонального, економічного та інноваційного розвитку Львівської області. Тут передбачене безповоротне співфінансування на реалізацію проєктів-переможців конкурсного відбору проектів регіонального розвитку.

«Програма є комплексною і передбачає різносторонню підтримку бізнесу, що є надзвичайно важливим, особливо під час карантинних обмежень. Також важливими напрямками програми є підтримка проєктів регіонального, економічного та інноваційного розвитку Львівської області, проведення заходів, які покращують інвестиційний клімат області, сприяють позитивній динаміці надходжень іноземних інвестицій у регіон та зростанню експорту», - зазначив керівник департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда.

Загалом на Програму підвищення конкурентоспроможності Львівської області з обласного бюджету скерували 18 млн грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора